Bateri e-rokok dan vaporizer sama?

E-Cigarette-and-Vaporizer-Batteries-Arent-The-Same

Adakah bateri e-rokok dan vaporizer sama?

Jawapannya adalah tidak.

Jadi, jangan sesekali untuk bertukar-tukar bateri ke peranti e-rokok atau vaporizer anda dengan sesuka hati.

Walaupun bateri e-rokok dan bateri vaporizer mudah alih menggunakan jenis ion yang sama untuk dapat mengisi semula (ion litium), kepekatan ion-ion ini berbeza. Vaporizers tradisional mempunyai lithium yang jauh lebih banyak, kerana pengguna peranti ini dijangka lebih cenderung untuk menarik lebih banyak dan lebih mendalam daripada pengguna e-cig. Pengguna e-cig biasanya dikaitkan dengan perokok biasa yang sebelumnya, yang lebih suka menarik asap dalam kadar yang sedikit seperti rokok. Oleh itu, saiz bateri dan storan kuasa boleh berbeza sangat ketara antara kedua-duanya.

Man-With-Vaporizer-E-Cigarette

Perbezaan utama lain ialah mekanisme bateri yang digunakan untuk menyambung ke peranti lain. Oleh kerana e-rokok kecil, ramping, dan direka bentuk untuk sama seperti rokok, bateri mesti bersambung dengan cara yang diindentifikasi. Sebaliknya untuk peranti vaporizer, tidak perlu risau tentang cara melampirkan atau memasang mengikut cara tertentu.

Oleh itu, mekanisme sebenar dalam cara memasang bateri pada kedua-dua peranti ini adalah berbeza. Walaupun mereka mungkin dapat menyambungkan bateri di lain peranti dan disokong dengan kadar kuasa peranti, kemungkinan besar kuasa sebenar yang diterima dari bateri jauh lebih rendah dari kebiasaan yang anda sering guna jika digunakan secara normal.

Pada hal tentang kebolehan tenaga, bateri sebenarnya digunakan dengan cara yang paling optimum. Dengan memindahkan bateri e-rokok ke vaporizer tradisional atau sebaliknya, anda menggunakan bateri secara sub-optimum. Ini bermakna anda telah memberi lebih tenaga pada peranti tetapi kurang digunakan, maka kemungkinan besar tenaga dalam bateri akan kering dengan cepat dan jangka hayat bateri juga berkurang.

maxresdefault

Akhirnya, walaupun sangat tidak mungkin, perlu juga berhati-hati bahawa ada peluang bateri akan cair atau meletup. Jika bateri tidak digunakan dengan betul mengikut cara pemasangan sebenar ke peranti, ini boleh menyebabkan akibat yang serius. Sebab ini sahaja mengapa bateri e-rokok dan vaporizer tidak boleh ditukar.

Walaupun ramai vapers menukar bateri tanpa sebarang bahaya atau perubahan dalam kuasa, adalah lebih baik dan lebih bijak untuk memastikan bateri e-rokok dan vaporizer berbeza. Bateri akan dapat bertahan lama kerana mengekalkan jangka hayat bateri dengan penggunaan yang normal dan tidak meletakkan mereka di bawah tekanan yang luar biasa dan tidak normal.

 


 

Salam dua jari ke dada.

In SOUL NATION, we are ONE.

Posted by Ryu Young Min for Eleven Soul.

No comment

Leave a Reply