Smoking vs Vaping

Blog Smoking vs Vaping

Vaping ke smoking? Mana lebih baik?

Rokok telah digunakan selama berabad-abad, tetapi hanya baru-baru ini vaping telah menjadi sangat popular. Jadi apa yang dikatakan sains mengenai teknologi ini? Adakah vaping benar-benar baik?

Apabila merokok biasanya, haba dari api menyebabkan bahan berubah dari keadaan pepejal ke wap. Dalam rokok, ini mengeluarkan nikotin yang diserap ke dalam aliran darah anda melalui paru-paru, menyebabkan peningkatan kadar denyutan jantung, saluran darah yang sempit, pembebasan dopamine di otak, dan perasaan berjaga-jaga. Tetapi kerana nikotin adalah perangsang, apabila kita tidak merokok untuk seketika, anda akan rasa mengidam dan sentiasa ingin merokok lagi dan akhirnya membawa kepada penagihan dalam banyak orang.

Merokok hanya mengambil masa enam saat untuk sebatian aktif untuk mencapai sistem saraf anda. Asap ini terdiri daripada zarah sebahagian yang dibakar, yang mencipta tar dalam badan anda, mempunyai kesan penyebab kanser, mengurangkan gigi dan memusnahkan selera.

 

Blog Smoking vs Vaping

 

Vaping biasanya melibatkan ruang kaca atau logam yang mempunyai arus elektrik yang melaluinya. Dengan cara ini, ia boleh dipanaskan pada suhu terkawal, mewujudkan wap dengan pembakaran yang minimum, yang bermaksud anda menghirup asap yang kurang.

Mana sebenarnya lebih baik?

Terpulang pada individu dan pendapat masing-masing. Tetapi untuk mengurangkan kadar nikotin dan ketagihan merokok, vaping adalah alternative yang terbaik.

Salam dua jari ke dada.

In SOUL NATION, we are one.

 

Posted by Ryu Young Min. For ELEVEN SOUL.

No comment

Leave a Reply