Vaping di Asia Tenggara

Vaping di Asia Tenggara

Setiap negara didalam dunia ini ada undang-undang dan peraturannya tersendiri. Untuk peraturan yang ditetapkan untuk vaping pula, masih banyak lagi negara yang belum mengesahkan secara meluas sama ada diharamkan atau tidak. Sekiranya anda merancang perjalanan untuk ke luar negara dan mahu membawa sekali peranti vaping anda, adalah lebih baik jika anda membuat sedikit kajian atau rujukan tentang undang-undang negara yang anda akan lawati sebelum anda ke sana.

Senarai di bawah adalah untuk negara-negara di Asia Tenggara. Sila gunakan panduan ini sebagai sebahagian daripada penyelidikan anda sebelum melakukan perjalanan tetapi anda juga perlu mencari dan mengkaji dari sumber-sumber yang lain untuk memastikan anda mempunyai gambaran yang jelas dan lengkap tentang negara yang anda akan lawati. Kami akan kongsikan juga serba sedikit mengenai peraturan vaping tentang negara-negara di lain benua.


malaysia flag

Vaping Di Malaysia

Status: Dibenarkan

Apa yang anda perlu ketahui: Satu lagi negara di mana undang-undang negeri dan negara bercanggah. Tidak ada larangan kebangsaan untuk vaping tetapi beberapa negeri telah melarang penjualan produk vape. Nampaknya tidak ada masalah bagi pelancong yang membawa e-rokok ke negara ini tetapi sangat disarankan untuk memeriksa undang-undang negeri tempatan sebelum melakukan perjalanan.


thailand flag

Vaping di Thailand

Status: Diharamkan

Apa yang anda perlu ketahui: Penalti maksimal untuk vaping adalah sepuluh tahun penjara. Sekiranya anda melihat forum, banyak perkongsian orang melaporkan bahawa mereka dapat vaping di depan umum tanpa sebarang isu, namun ia bukan sesuatu yang kami cadangkan untuk mengambil risiko.


phillipines flag

Vaping di Filipina

Status: Diizinkan (Potensi perubahan)

Apa yang anda perlu tahu: Vaping kini dibenarkan walaupun larangan merokok di kawasan awam telah diperluaskan dan juga akan merangkumi e-rokok dalam masa terdekat.


singapore flag

Vaping di Singapura

Status: Diharamkan

Apa yang anda perlu ketahui: Semua produk yang menyalahi undang-undang negara Singapura adalah haram untuk membeli, menjual atau menggunakan. Malah jika anda mempunyai peranti di dalam bagasi anda semasa mendarat, berkemungkinan peranti anda boleh dirampas oleh kastam.


vietnam flag

Vaping di Vietnam

Status: Diharamkan

Apa yang anda perlu ketahui: Penggunaan dan penjualan e-rokok dan aksesori yang menyalahi undang-undang Vietnam adalah haram.


indonesia flag

Vaping Di Indonesia

Status: Dibenarkan

Apa yang anda perlu ketahui: Vaping dibenarkan di Indonesia, bagaimanapun, pada 1 Julai 2018, kerajaan akan mengenakan cukai eksais 57% ke atas semua e-cecair yang mengandungi kesan tembakau. Terdapat kira-kira 4000 kedai vape dan 300 pengeluar e-cecair di negara ini. Jadi untuk mendapat bekalan tidaklah susah walaupun kos atau harga lebih sedikit dari Julai 2018, tidak seharusnya menimbulkan terlalu banyak masalah.


myanmar flag

Vaping Di Myanmar

Status: Dibenarkan

Apa yang anda perlu ketahui: Satu lagi negara di mana ia sukar untuk mendapatkan butiran, bagaimanapun, kami percaya vaping dibenarkan dan terdapat kedai-kedai di beberapa bandar. Vape City Myanmar mempunyai laman Facebook yang cukup aktif dan kelihatan dapat ditampung dengan baik jika anda perlu mendapatkan bekalan semasa melawat. Merokok dilarang di kebanyakan tempat awam tertutup, termasuk pengangkutan awam.


kemboja flag

Vaping di Kemboja

Status: Diharamkan

Apa yang anda perlu ketahui: Menggunakan e-rokok di Kemboja telah diharamkan sejak tahun 2014.


brunei flag

Vaping di Brunei

Status: Diharamkan

Apa yang anda perlu ketahui: Jika anda didapati vaping di tempat awam yang dilarang merokok, anda boleh dikenakan denda kompaun di bawah perintah tembakau 2005 iaitu $300 bagi kesalahan pertama, dan $500 bagi kesalahan kedua dan berikutnya.


Salam dua jari ke dada.

In SOUL NATION, we are ONE.

Posted by Ryu Young Min for Eleven Soul.

No comment

Leave a Reply