VG vs PG (Penting ke untuk nak ambil tahu?)

maxresdefault

Sebagai seorang vapers, anda mungkin pernah mendengar kedua-dua perkataan ini. Tetapi adakah anda benar-benar memahami apa sebenarnya penggunaan kedua-dua elemen ini dalam e-liquid yang anda selalu sedut? Di sini kami akan menjelaskan sedikit tentang spesifikasi propylene glycol (PG) dan vegetables glycerin (VG), perbezaan di antara kedua-duanya, dan bagaimana fungsi kedua-dua elemen ini dalam e-cecair.

 

vgweb

Vegetables Glycerin, juga dikenali sebagai VG, adalah pelarut cecair yang lebih semula jadi. Diproduksi dari ekstrak minyak tumbuhan seperti sawit, soya, atau kelapa, gliserin sayur-sayuran digunakan banyak dalam industri makanan sebagai pelarut untuk menyampaikan rasa manis dan kelembapan kepada pelbagai produk. Dalam industry vaping, VG digunakan untuk menyimpan e-cecair menjadi lebih tahan lama. Walau bagaimanapun, ia biasanya digunakan dalam rasa yang memerlukan lebih banyak rasa manis atau rasa yang mampu menghasilkan lebih banyak wap.

 

 

propylene-glycol-1000x1000

Propylene glycol (PG) adalah cecair yang digunakan sebagai pelarut. PG dicipta melalui proses penapaian yis dan karbohidrat lain. Anda mungkin pernah mendengar kenyataan menakutkan seperti, “propylene glycol digunakan dalam antifreeze, dan oleh itu tidak selamat untuk digunakan”, tetapi itu tidak benar. Walaupun PG digunakan sebagai pelarut dalam antifreeze, ia juga digunakan sebagai agen penyimpanan untuk makanan, plastik, dan industri lain yang berurusan dengan penggunaan atau kesihatan. Di dalam vaping, PG digunakan sebagai pelarut untuk menyimpan e-cecair sambil mengekalkan rasa untuk jangka masa yang panjang.

 

 

Jadi apa perbezaan antara VG dan PG?

Mengapa anda mendengar begitu banyak hujah tentang kedua-dua bahan kimia?

 

PG-VS-VG-banner

Nah, ia terbahagi kepada beberapa faktor utama. Faktor-faktor utama yang mengajukan perselisihan tentang bahan-bahan yang digunakan adalah berkaitan dengan satu sama lain dalam pelbagai cara.

Propylene glycol digunakan secara meluas dalam perisa yang merupakan pengganti untuk nikotin, kerana ia memberikan kesan yang lebih “realistik” pada throat hit, menurut perokok tradisional yang telah beralih ke vaping. Propylene glycol juga membawa perasa sintetik dengan cara yang lebih tulen daripada vegetables glycerin, tidak mengubah rasa dari masa ke masa.

Vegetables glycerine lebih cenderung kepada memberi rasa throat hit yang lebih halus dan lembut. Seperti yang dinyatakan sebelum ini bermakna rasa dalam VG lebih cenderung berada ada rasa yang lebih manis. Walau bagaimanapun, ia menghasilkan wap tebal yang sangat ketara dan kuat, jadi ia sesuai untuk cloud chaser yang suka melakukan tricks.

Sekarang, propylene glycol dan vegetables glycerin sebelum ini digunakan sebagai cecair penggantungan tunggal untuk e-jus. Walau bagaimanapun, dalam tahun-tahun kebelakangan ini, VG dan PG telah digunakan dalam pelbagai e-cecair. Nisbah VG ke PG adalah sesuatu yang anda mungkin akan dengar dari vapers yang bercakap tentang perkara ini ketika mahu membeli e-jus atau lain-lain situasi, kerana e-cecair akan menawarkan rentang nisbah yang besar untuk memenuhi kehendak ramai.

Kembali kepada perbezaan dalam VG dan PG akan membantu pengguna mengapa sesetengah vapers mahu nisbah tertentu kedua dalam e-cecair mereka. Nisbah ini menandakan sama ada vaper mencari throat hit yang kuat dengan rasa asli dan sedikit rasa manis tambah (iaitu 80-20 PG kepada nisbah VG), atau wap yang tebal dengan rasa yang lebih manis dan tekak yang lebih licin (nisbah 80-20 VG kepada PG). Sesetengah vapers bahkan akan mencari nisbah 50-50, untuk mendapatkan yang terbaik dari kedua-duanya.

Sekarang anda tahu apa VG dan PG, anda boleh menjadi seorang vapers yang lebih berpendidikan. Vapers akan membincangkan keutamaan mereka untuk vegetables glycerin atau propylene glycol dalam e-cecair mereka. Walaupun anda perlu mengambil nasihat mereka, cuba bereksperimen untuk diri sendiri. Bahan-bahan ini tidak berbahaya kepada anda, dan hanya anda boleh mengetahui nisbah yang sesuai untuk mengikut kehendak rasa anda.

 


 

Salam dua jari ke dada.

In SOUL NATION, we are ONE.

Posted by Ryu Young Min for Eleven Soul.

No comment

Leave a Reply